Druk, vol hoofd en moe? 5 redenen voor een lachworkshop!

Druk, vol hoofd en moe? 5 redenen voor een lachworkshop!

Een lachworkshop (ook wel workshop lachyoga genoemd) is de perfecte manier om uit je hoofd te komen. Even los te komen van die maalstroom aan gedachten. Lees in dit artikel hoe dat werkt.

Wat is een lachworkshop?

In een lachworkshop ga je samen langer achter elkaar lachen zonder reden, gewoon omdat het kan en je ervoor kiest! Je doet dit met allerlei speciale lachoefeningen.

Lachen zonder reden? Ja, dat kan best raar en ongemakkelijk aanvoelen 😉 Het idee is: fake it until you make it. We lachen aan de hand van lachoefeningen en wekken zo onze echte lach op. Neemt niet weg dat je het – zeker in het begin – best vreemd kunt vinden. En weet je? Dat kan en mag allemaal! Het zijn gedachten en gevoelens, en het leuke daarvan is dat ze weer voorbijgaan.

Langer achter elkaar lachen is goed voor lijf en leden. Je bouwt spierconditie op, geeft je immuunsysteem een boost en verlaagt de hoeveelheid stresshormonen in je bloed. Maar naast deze fysieke voordelen, helpt lachen je vooral om je hoofd eens lekker leeg te maken, en wel om de volgende redenen…

Waarom lachen je hoofd leegmaakt

1. Als je lacht, kun je niet nadenken

Allereerst: op het moment dat je hardop aan het lachen bent, je hele gezicht echt mee doet (inclusief je kraaienpootjes!) dan kun je op dat moment niet nadenken. Als je lacht, dan lach je en doe je niets anders.

2. Lachen brengt je in contact

Samen lachen brengt je echt in contact met anderen. Je kijkt elkaar aan, lacht naar elkaar en gaat automatisch nog meer lachen. De spiegelneuronen doen goed hun werk! Wie is er dan nog bezig met zichzelf en het takenlijstje voor de volgende dag?!

3. Lachen maakt je moe (maar voldaan!)

Je kunt het je vast voorstellen: na een uurtje lachen vol je de spieren in je gezicht en buik wel! Langer lachen maakt je moe, wat maakt dat je aandacht hebt voor je lijf en niet voor je hoofd. En door al die fysieke activiteit voel je je ook weer voldaan. Win-win!

4. Je lachende medemens leidt je af

Als je samen met anderen lacht, hoor en zie je de hele tijd de lach om je heen, en dat trekt je aandacht. En weg is de aandacht voor je to-do-lijst!

5. Lachen haalt je uit je routine

Last but not least: je gaat zomaar lachen, zonder dat er humor aan vooraf gaat. Dat is vreemd, raar en ongemakkelijk, net buiten je comfortzone. Bam! Weg uit je dagelijkse routine…exit al die 1001 gedachten die daarbij horen.